zondag 22 februari 2015

Wat we gaan doen (voor dummies)

Als ik mijn directe collega's vertel dat we op het lab een ebola PCR en malariasneltest gaan doen, wordt er over het algemeen heel begrijpend geknikt. Maar ik vermoed dat een deel van de mensen die af en toe dit blog aan gaat klikken dat niet zou doen. Dus vandaar deze poging om dat wat we op het lab gaan doen wat simpelere uit te leggen (en geloof mij dat is best lastig als je er zelf juist helemaal in zit).

De stroom materialen bestaat uit 2 verschillende soorten monsters. De bloed monsters die worden afgenomen bij het Ebola Treatment Center (ETC) of bij mensen in de dorpen. Daarnaast testen we ook swabs van overleden personen, waarvan ze willen weten of deze persoon is overleden aan ebola (dit in verband het contactonderzoek wat dan verricht zal moet worden)
De monsters ontvangen we als het goed is ingepakt in plastic ziplock zakjes. Deze zakjes worden eerst van de buitenkant ontsmet met chloor. Vervolgens gaan ze onze glovebox in. Een glovebox is een compleet afgesloten plastic kast met een klein sluisje zodat spullen in- en uitgevoerd kunnen worden. In de kast zitten twee handschoenen zodat er ook in de kast kan worden gewerkt zonder direct contact met de materialen. De glovebox staat op onderdruk, dit zorgt ervoor dat wanneer er iets gebeurd met bijvoorbeeld de handschoenen dat eventuele virus deeltjes worden weggezogen en niet 'naar buiten' kunnen    In deze kast worden de monsters uit de zakjes gehaald, behandeld met chloor en worden de monsters in een lysisbuffer gepipetteerd. Deze lysisbuffer lyseerd (=vrij vertaald kapot maken) onder andere het ebolavirus. Hierdoor is het monsters (nadat de buitenkant is ontsmet met chloor) veilig om op tafel mee te werken.
De monsters gaan vervolgens zo'n 45 minuten in een apparaat. Dit apparaat zorgt ervoor dat het genetisch materiaal van een eventueel in het monster aanwezig ebolavirus gezuiverd wordt van voor de test storende stoffen, voor de bloedmonsters zijn dit bijvoorbeeld de aanwezige rode bloedcellen. Dat wat overblijft het 'gezuiverde' monster wordt vervolgens getest in een PCR (polymerase chain reaction). Doormiddel van de PCR wordt eventueel aanwezig genetisch materiaal van het ebolavirus aangetoond. Het virus heeft een unieke genetische code. In de PCR zitten stoffen die deze stukje herkennen en ze vermenigvuldigen zodat er steeds meer stukjes komen. Door middel van fluorescentie wordt dan vervolgens deze vermenigvuldiging zichtbaar gemaakt op een computer. Wanneer er geen ebola in een monster zit, onstaat er geen toename in fluorescentie en zie je niks gebeuren bij het lijntje op de computer.

Terwijl de PCR draait zetten we tussendoor ook nog een malaria sneltest in. Hierbij gaat een klein volume bloed op een teststripje. De test reageert op de aanwezigheid van het antigeen (een eiwit op de malaria parasiet) en geeft dit doormiddel van een kleurreactie weer als een bandje. Een beetje hetzelfde idee als wat er gebeurt bij een zwangerschapstest. Een bandje geeft aan dat de test goed is verlopen. Twee bandjes betekent dat de test goed is verlopen en het geteste monster positief is voor malaria. De sneltest duurt 15 minuten. 

Oja om nog een beetje een idee te krijgen van hoe het lab er van binnen uitziet, het filmpje (via onderstaande link) is gemaakt toen het eerste team bezig was met het opstarten van het lab vandaar dat ze nog niet de volledige labkleding hoeven te dragen. http://news.sky.com/video/1406700/new-testing-lab-for-ebola-crisis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten